Бизнес доверието в Германия се е понижило до най-ниската си стойност от близо две години насам през декември в резултат на повишените разходи по кредитите и високите цени на петрола и останалите горива, които заплашват ръста на най-голямата световна икономика.

Индексът на института Ifo, базиран на изследване мнението на 7 000 мениджъри на немски компании, се е понижил до 103 пункта през декември, в сравнение със стойността му от 104.2 пункта през ноември.

Резултатът се оказа под средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха стойността на показателя да възлезе на 103 пункта за изминалия месец.

Кризата на ипотечните пазари, обхванала САЩ, се е пренесла и на останалите световни такива, като прави кредитите по-скъпи и намалява разполагаемите доходи на населението.

В същото време, влошаването на очакванията на бизнеса за състоянието на водещата европейска икономика до голяма степен се предопределя и от нивата на петрола над 90 долара на световните стокови пазари, което води до значително повишение и при останалите енергийни ресурси.

Съществуват опасения, че резултатите на компаниите постепенно ще започнат да усещат негативния ефект от кризата на кредитните пазари, който ще се изразява в намаляване на печалбите им. Това е възможно да рефлектира и върху съкращения с цел намаляване на разходите.

Ръстът на немската икономика се очаква да се забави до 1.9% през следващата година, на фона на прогнозирания в размер на 2.5% през настоящата, съобщават от немската централна банка.

Ръстът на инвестициите там се очаква също значително да се забави през следващата година до около 4%, на фона на прогнозирания за тази година от 9.2%.

През изминалия месец потребителското доверие в Германия се понижи също до двугодишен минимум, показват изнесени в края на ноември данни.