Бизнес доверието в Германия се е понижило с повече от средните очаквания на анализаторите през юни, добавяйки още един към сигналите за забавяне на най-голямата европейска икономика.

Индексът на института IFO, базиран на изследването сред 7 000 мениджъри на немски компании, се е понижил до 107 пункта през юни, в сравнение със 108.4 пункта през май, посочиха изнесените данни.

Средните очаквания на анализаторите бяха индексът да се запази без промяна спрямо предходния месец.

Фактори, въздействащи негативно върху развитието на немската икономика, са забавянето на щатската икономика, поскъпването на еврото, както и силното повишение в енергийните цени. Допълнително негативизъм се внася и от очакваното по-нататъшно повишение на лихвите в Еврозоната от страна на европейската централна банка.

Цената на петрола отбеляза повишение от 35% от минимума им през средата на януари, като централната банка повиши за пореден път равнището на краткосрочните лихви в еврозоната, до ниво от 4% на годишна база, като очакванията са и за по-нататъшно повишение през следващите месеци.

Индексът на института Ifo, който достигна максимум при ниво от 108.7 пункта през декември миналата година, сочи очакванията на бизнеса относно бъдещото развитие на немската икономика.

Средните очаквания на анализаторите от базирания в Хамбург институт HWWI са за ръст на немската икономика с 2.8% през тази година, което ако стане реалност, би бил и най-големият ръст на немската икономика от 2000-та година насам.

Безработицата в Германия е била при ниво от 9.2% през май, което е и най-ниското й ниво за последните шест години, сочат статистическите данни.