Бизнес доверието в Германия се повшава до втора по размер рекордна стойност през април

415
Бизнес доверието в Германия се повшава до втора по размер рекордна стойност през април

Бизнес доверието в Германия се е повишило до втората си най-висока в историята стойност през април, свидетелствайки за стабилното развитие на най-голямата европейска икономика.

Индексът на института Ifo, направен въз основа на очакванията за развитието на 7 000 мениджъри на немски компании, се е повишил до 108.6 пункта за април, в сравнение със 107.7 пункта през март. Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите за стойност от 107.9 пункта.

Най-високата стойност на показателя бе регистрирана през декември миналата година, когато той възлезе на 108.7 пункта.

Данните сочат положителното развитие на немската икономика, преодолявайки негативната тенденция след повишението на данък добавената стойност в страната от 16 на 19% от началото на годината.

В резултат на данните еврото регистрира известно поскъпване спрямо долара, повишавайки се до ниво от 1.3645 долара, в сравнение с 1.3639 долара преди оповестяването им. Така единната валута се търгува на нива близки до най-високите в историята си.

За добрите очаквания са съдействали ръста в инвестициите на немските компании, чиито продукти се радват на изключителна популярност на международните пазари. Ръстът на износа на страната е и в основата на ръста на немската икономика, която през изминалата година отбеляза най-големия си от шест години насам ръст.

Индексът на немския институт Ifo относно текущите условия се е повишил до 113.2 пункта от 112.4 пункта предходния месец, а този на бъдещите очаквания до 104.3 пункта от 103.2 пункта.

Положително въздействие е оказало и понижението на безработицата до петгодишен минимум от 9.2% през март.

Днес банковата асоциация в страната почти удвои очакванията си за ръст на немската икономика до 2.1% през тази година, в сравнение с 1.1% година по-рано.

Очаква се и правителството на страната да повиши прогнозите си за ръст на икономиката до 2%, в сравнение с настоящата й прогноза за ръст от 1.7%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg