Индексът Tankan, сочещ бизнес доверието в Япония, се е задържал на нива, близки до най-високата си стойност за последните две години, в резултат на плановете на водещите компании в страната да повишат разходите си.

Стойността на изчислявания от централната банка на Япония индекс се е запазил при ниво от 23 пункта през септември, на фона на очакванията на анализаторите за месеца той да се понижи до 21 пункта.

Той се изчислява въз основа на очакванията на 10 750 основни компании в страната относно чаканите продажби, печалба и разходи през периода между 28 август и 28 септември.

Водещите японски компании планират да повишат инвестиционните си разходи с 8.7% за фискалната година, приключваща в края на март, което бе повишение, в сравнение с прогнозите, направени през юни.

Равнището на краткосрочните лихви при 0.5% на годишна база във втората най-голяма световна икономика до голяма степен съдейства за положителното й развитие. Според някои анализатори обаче, ниското им равнище може да доведе до прегряване на икономиката на страната.

Консенсусното мнение на пазара е, че на следващото си заседание, което ще се проведе на 11 октомври, японската централна банка отново ще запази нивото на лихвите непроменено.

Малка част от пазарните наблюдатели обаче са на мнение, че добрите данни за бизнес-доверието в страната могат да отворят възможности за повишение на лихвите в Япония при някоя от следващите срещи на централната банка.

В момента лихвите в Япония са най-ниски сред развитите индустриални държави.

Доларът отбеляза известно повишение спрямо йената, като към момента се търгува на нива от около 115.20 йени, в сравнение с 114.90 йени преди изнасянето на данните.

За годината, приключваща в края на март, очакванията са доларът да се търгува средно при 115.20 йени.

Равнището на безработица е при деветгодишен минимум, което инициира повишение на заплатите от 0.1% през август, или първото им повишение от девет месеца насам, сочат още статистическите данни.