Бизнес доверието на основните японски компании се е понижило до най-ниско ниво от две години насам, посочиха изнесени днес данни. До голяма степен това се дължи на поскъпването на японската национална валута и очакванията за забавяне на световния ръст.

Индексът "tankan" се е понижил до 19 пункта, в сравнение с 23 пункта през септември и е под средните очаквания на анализаторите от 21 пункта.

Изследването се базира на очакванията на над 10 000 компании за развитието на втората най-голяма световна икономика.

Влошаването на показателя се дължи още на достигането на рекордни цени на петрола през изминалия месец, както и на силната японска валута, която прави японските стоки относително по-скъпи на международните пазари.

В същото време, друг негативен фактор са очакванията за силно забавяне на ръста на щатската икономика, продиктувани от проблемите на имотните пазари в страната.

Данните намалиха очакванията, че централната банка на страната ще прибегне до скорошно повишение на лихвите, които при ниво от 0.5 процента на годишна база са най-ниски сред развитите индустриални държави.

Мениджърите на големите японски компании не са особено оптимистично настроени и относно бъдещото развитие на икономиката в страната. Очакванията са, че индексът ще продължи да се понижава и ще достигне нов минимум от 15 пункта през март.

Известна положителна нотка се внася от данните за очакваните увеличения на капиталовите разходи на компаниите с 10.5% за фискалната 2007 година, която приключва през март, което е над средните очаквания през септември за повишение от 8.7%.

Очаква се японската икономика да регистрира ръст от едва 1.5% през настоящата година, което е значително под предварителните прогнози за повишение от 2.6%.