Бизнесдоверието в Германия изненадващо се е повишило за втори пореден месец през февруари, посочиха изнесени днес данни. Те свидетелстват за относително слабото въздействие върху немската икономика на кризата, обхванала щатските ипотечни пазари.

За месеца индексът на института IFO се е повишил до 104.1 пункта, в сравнение с 103.4 пункта през първия месец на новата година. Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите за стойност на показателя, базиран на мнението на 7 000 мениджъри на немски компании, от 102.9 пункта.

Симптомите, че най-голямата европейска икономика може да избегне сериозно забавяне на ръста си, в резултат на не особено положителната ситуация в САЩ, кара пазарните участници да считат, че Европейската централна банка може и да не прибегне до понижение на лихвите на следващото си заседание.

Еврото поскъпна с близо половин цент след изнесените данни до ниво от 1.4841 долара за едно евро, а немският DAX 30 продължи с ръста си.

Анализатор от BASF SE заяви на 21 февруари, че можем и да не станем свидетели на глобална световна криза, която да се инициира от САЩ.

Индексът на текущите условия се е повишил до 110.3 пункта от 107.9 пункта. Индексът на бизнес очакванията обаче се е понижил до 98.2 пункта от 99 пункта месец по-рано.

От началото на годината индексът DAX се е понижил с 14% през настоящата година, което бе и най-голямото понижение сред развитите европейски пазари.