Бизнесдоверието в Германия с изненадващ спад

429

Индексът на бизнесдоверието на института Ifo е отбелязал изненадващо понижение през януари, в резултат на нарасналите притиснения, че повишения от началото на годината данък добавена стойност в страната ще доведе до забавяне на ръста на най-голямата европейска икономика.

За януари индексът, направен въз основа на мнението на мениджъри на 7 000 немски компании, се е понижил до 107.9 пункта от 108.7 през декември. Средните очаквания на анализаторите бяха за леко повишение до 109 пункта.

От първи януари тази година ДДС-то в Германия бе увеличено на 19% в сравнение с 16% през изминалата година, което може да доведе до забавяне на ръста на потребителските разходи, а от там и на цялата икономика.

Тези притеснения доведоха до понижаването на потребителското доверие в страната за настоящия месец, до най-ниската му за последната една година стойност.

Ръстът на немската икономика може да се забави през настоящата година до 1.7%, в сравнение с регистрирания през изминалата година ръст от 2.5%, което бе и най-големия му ръст от 2000-та година насам.

Еврото регистрира спад след изнасянето на данните, като към момента единната валута се разменя на нива от 1.2970 долара, след като преди изнасянето им, се разменяше на нива от около 1.3000 долара за евро.

На фона на притисненията за забавянето на немската икономика обаче, немският основен индекс DAX 30 се е повишил с 7.5% за последните три месеца и е сред най-добре представящите се индекси на развитите европейски пазари.

До голяма степен доброто представяне на немския индекс се предопределя от очакванията за добри тримесечни и годишни отчети на немските компании, както и в резултат на поевтиняването в цената на петрола през последните месеци.

Като друга заплаха пред немската икономика се очертава по-нататъшното повишение на лихвите от страна на Европейската Централна Банка в еврозоната. След шест повишения на лихвите в еврозоната, от декември миналата година насам те са при нива от 3.5% на годишна база, като инвеститорите залагат на поредното им повишение на следващата среща на ЕЦБ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg