Глобалната търговия през последните години се превърна в поле за съперничество на валутите. Така наречените "валутни войни" - обезценяването на паричната единица на дадена държава, за да стане нейният износ по-конкурентен, може да се задълбочат, ако Европа се присъедини към тази спирала, прогнозира министърът на финансите на Бразилия.

Валутните войни не са нещо добро за икономически развитите държави, прогнозира Гидо Мантега. Бразилският финансов министър предложи вместо това държавите да се съсредоточат върху съживяване на икономиките си не чрез по-голям износ в резултат от обезценяването на държавната валута, а като инвестират.

В случая за Европа подобна идея има Франция - за да се запазят работни места, да се влагат пари в производството, вместо да се отслабва еврото. Президентът Франсоа Оланд се готви да изложи възгледите на Париж на предстоящата среща на върха на 20-те най-големи икономики в Русия.

Той възнамерява да заяви, че едно силно евро може да затрудни възстановяването първо на Европа, а след това и на света, съобщава БНТ.

Бразилският финансов министър смята, че европейските държави е по-добре да подкрепят инвестициите в икономиката, като започнат собствени програми за вложения в инфраструктура.