Бързо развиващите се лидери на световната икономика от групата БРИКС /Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР/ съкращават използването на долари и разширяват използването във взаимната търговия на своите национални валути, пише "Файненшъл Таймс", цитиран от БГНЕС.

На предстоящата на 29 март среща на върха на БРИКС в Делхи ще бъде подписан договор за взаимно отпускане на кредити в национални валути. Инициатор на тази стъпка е Китай. Китайската банка за развитие ще предложи на останалите страни в групата големи кредити в юани и е готова да приеме техните валути за финансирането на търговските операции.

Очаква се, че договорът на БРИКС за разширяването на използването на своите национални валути във външнотърговските операции ще бъде подписан в рамките на форума в Делхи от представители на водещите национални банки.

"Договорът на БРИКС за създаване на кредитни линии в национални валути е още една стъпка за отдалечаване от американския долар. Тя също така отразява съмнението на бързо развиващите се страни в изказванията на САЩ, че няма да допуснат обезценяването на долара при разрешаването на проблема със своя държавен дефицит", отбелязва "Файненшъл Таймс".