Икономиката на Обединеното кралство изненадващо е забавила ръста си през второто тримесечие, което може да доведе до края на най-дългия икономически ръст от един век насам.

Нулево е било повишението й за вторите три месеца на годината, което се оказа под прогнозата на анализаторите за ръст от 0.1% на тримесечна база.

На годишна база повишението на БВП възлиза на 1.4%, или най-слабото такова от 1992 година насам, посочиха още оповестените днес статистически данни.

Докладът се очаква да добави натиск върху Централната банка на страната да прибегне до понижение на основните лихвени проценти, върху нарастващото ниво на инфлацията.

Анализатори коментират, че най-лошото тепърва предстои, като това ще се предопредели от задълбочаващата се световна ипотечна и финансова криза. Последните засягат изключително силно сектора на недвижимите имоти, бумът на който бе в основата на ръста през последните няколко години.

За последно втората най-голяма европейска икономика е била в рецесия през 1991 година, като отбеляза след това едно тримесечие с отрицателен ръст за трите месеца до юни 1992 година.

За да изпадне една икономика в рецесия , тя трябва да регистрира две последователни тримесечия на спад.

Днешният доклад се очаква да е истинско предизвикателство пред Гордън Браун, който провежда политика, насочена към контролиране на инфлацията.

Специалистите обаче изразяват мнение, че той може да смекчи позицията си относно лихвите, изправен срещу опасността от изпадане в рецесия.

Британските банки също са сериозно засегнати от финансовата криза, довела до загуби за водещите световни финансови институции от над 500 млрд. долара.