Британската икономика изненадващо забавя ръста си през изминалото тримесечие

529
Британската икономика изненадващо забавя ръста си през изминалото тримесечие

Британската икономика е забавила изненадващо ръста си през изминалото тримесечие, до най-слабия си такъв от година насам, посочиха изнесени данни.

Брутният вътрешен продукт на страната се е повишил едва с 0.7% за трите месеца до края на септември, на фона на първоначалните прогнози за ръст от 0.8%.

Средните очаквания на анализатори и инвеститори също бяха за ръст на икономиката на кралството с 0.8% за третото тримесечие.

До голяма степен забавянето се е предопределило от това в сектора на услугите, които заемат основна част от БВП на страната.

На годишна база обаче ръстът на британската икономика е възлязъл на 3.2%, който бе и най-големият от 2004 година насам.

След негативните резултати паундът отбеляза спад спрямо долара, като загуби 0.4% от стойността си, до ниво от 2.0574 долара за паунд, след като на 9 ноември достигна най-високата си от 26-години насам стойност при ниво от 2.1162 долара за паунд.

Европейският сектор на услугите е отбелязал най-голямото си забавяне от над две години насам през ноември, посочиха изнесени по-рано данни.

До голяма степен забавянето в сектора на услугите се предопределя и от силното повишение в цените на енергийните ресурси, на фона на нивата на търговия на петрол - близо до 100 долара за барел.

Секторът на услугите във Великобритания е отбелязал ръст от 0.9% за изминалото трето тримесечие, на фона на очакванията на прогнози на анализаторите за повишение от 1% за посочения период на тримесечна база.

Производственият сектор е регистрирал нулев ръст през тримесечието, на фона на прогнозираното преди месец повишение в размер на 0.2%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg