Британският паунд се повиши до ниво от 2 долара за пръв път от петнадесет години насам, след изнесените данни за инфлацията във Великобритания, повишила се до най-високото си ниво от десетилетие насам.

Паундът се повиши до най-висока стойност от 2.0001 долара, което бе и най-високото му ниво от септември 1992 година насам.

Поскъпването му се предопредели от данните за инфлацията във Великобритания, които повишиха спекулациите, че централната банка на страната ще повиши равнището на лихвите.

Инфлацията през март се е повишила до ниво от 3.1% на годишна база, което бе и най-високото й ниво от десетилетие насам.

Тя се оказа значително над целеното от централната банка на страната ниво от 2%, където се намира тя за пореден месец от май насам.

Поскъпването на британската спрямо останалите основни валути се очаква да окаже негативен ефект върху износа на стоки на британските компании.

Търговският дефицит на страната през февруари се очаква да нарасне през февруари над прогнозите на анализаторите за стойност от 6.8 млрд. паунда. Очакванията са резултат от понижението в износа на страната, намалял до най-ниската си стойност от година и половина насам.

Специалистите прогнозират, че поскъпването на британската спрямо останалите основни валути е възможно да продължи през следващите месеци.