Дневният оборот на FX пазара достигна 3.2 трлн. долара през 2007 г.

586
Дневният оборот на FX пазара достигна 3.2 трлн. долара през 2007 г.

Общо 54 централни банки и монетарни власти участваха през 2007 г. в проучване на валутната търговия, правено всеки три години от Bank for International Settlements.

Те събират информация в традиционните валутни пазари - за спот транзакции, форуърди, суапи, както и други валутни и лихвени деривати.

Това бе седмото глобално проучване от април 1989 г. насам, както и петото от 1995 г., когато покрива и OTC деривати (over-the-counter).

Според проучването се наблюдава значителен ръст в активността на валутната търговия, спрямо 2004 г. Средният дневен оборот достига 3.21 трлн. долара през април 2007 г., ръст от 71% на база текущите курсове, и 65% при константни нива.

Това нарастване е доста по-силно от наблюдаваното между 2001 г. и 2004 г.

Най-голям дял от общия глобален оборот имат валутните swap-и с 1.71 трлн. долара. Спот-пазарът формира малко на 1 трлн. долара от дневния оборот, а Outright forward котнтраките отчитат 362 млрд. долара.

На фона на ниско ниво на волатилност на финансовите пазари и приемливост на риск, участниците отчитат повишаване на активност на инвеститорски групи, включително хедж-фондове и дребни играчи.

Трендът, институционалните инвеститори с дългосрочни цели да държат позиции различни точки на света, може също да е значим фактор. Нарастването на нивата на техническото търгуване, основно на алгоритмичното, се числи към вероятните фактори за ръста на оборота на спот-пазара.

Значително сериозен бе ръстът в FX swap-ите, което е в контраст с периода 2001-2004 г., когато спот и форуърд-пазарът е растял по-бързо.

През последните три години композицията на търгуваните валути е с малка промяна. Делът на основните валути намалява, като за щатският долар и японската йена това може да се отдаде на поевтиняването им.

Валута%
US dollar86,3
Euro37
Japanese yen16,5
Pound sterling15
Swiss franc6,8
Australian dollar6,7
Canadian dollar4,2
Swedish krona2,8
Hong Kong dollar2,8
Norwegian krone2,2
New Zealand dollar1,9
Mexican peso1,3
Singapore dollar1,2
Korean won1,1

Няколко валути, използвани за carry trade стратегии, в частност австралийският и новозеландският долар, отчитат нарастване на търговията.

Географската дистрибуция на търговията обикновено се променя бавно във времето, като тазгодишните резултати не правят изключение. Сред страните с основни финансови центрове, Великобритания (34.1%), Швейцария (6.1%), Сингапур (5.8%) увеличават пазарния си дял, за разлика от САЩ (16.6%) и Япония (6%).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg