До 35 кг инвестиционно злато месечно се купува у нас

5281
До 35 кг инвестиционно злато месечно се купува у нас

30-35 килограма инвестиционно злато се продава у нас всеки месец, сочи анализ на пазара на ценни метали в България, с който "Стандарт" разполага.

Лицензираните търговци на инвестиционно злато у нас са 10 търговски банки, 2 частни компании и Българската народна банка.

Статистиката обхваща само пазара на инвестиционно злато, без да включва продажбите от златарски ателиета и други дребни търговци, които така или иначе не оперират с инвестиционни инструменти. Сериозните играчи на родния пазар са основно три компании.

Лидер в директните продажби е "Тавекс" с дял от 40%. След него се нарежда Първа инвестиционна банка с 30%, и Райфайзенбанк с 20%.

Останалите играчи (Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, Корпоративна търговска банка, Общинска Банка, Пиреос Банк, СИБАНК, Централна кооперативна банка, Алианц Банк) си поделят 10% от всички директни продажби на инвестиционно злато в страната.

Освен "Тавекс" има и друга частна фирма у нас, която се занимава с търговия на инвестиционно злато. Тя се казва "Глобъл койнс енд медалс" и работи основно като доставчик на злато за банките и с някои ВИП клиенти.

Събития като световна криза, война или официални празници, например Коледа, автоматично се отразяват на пазара на инвестиционно злато и у нас. В тези случаи продажбите скачат до 42-45 килограма злато на месец.

Обратното изкупуване на инвестиционно злато от търговците възлиза на 10-15 килограма месечно, като премията в полза на търговеца достига 15-18%. С други думи, ако цената на грам е примерно 10 лева, търговецът ще го изкупи на 8.50 лв. в интерес на своята печалба от 15%.

Единствената банка у нас, която предлага услугата "Инвестиционно злато, съхранявано извън пределите на България", е Райфайзенбанк. В този случай вие закупувате дадено количество инвестиционно злато, но не влизате в директен контакт с него.

То се съхранява на ваше име и вие разполагате с него, но единственият, който може да го изкупи обратно, е самата банка търговец.

Инвестиционното злато става все по-популярно у нас като сигурен метод срещу ефекта на инфлацията и вечната несигурност около финансовата система на модерния капиталистически свят.

Според всички сериозни анализатори, цената на златото ще върви само нагоре.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg