Лидерите на 17-те страни от еврозоната съгласуваха редица компоненти на „комплексния пакет от мерки", необходим за противодействие на дълговата криза в региона и укрепване на икономиката му, заяви ръководителят на Срещата на ЕС Херман Ван Ромпой, предава РИА Новости.

„Ние съгласувахме принципно основните елементи на „икономическия пакет", каза той.

Държавните глави одобриха „пакта за конкурентноспособност", решиха и за размера на временния фонд и за постоянния механизъм на финансова стабилност, подобриха условията за ползване на финансова подкрепа за Гърция и оставиха условията за Иралндия без промяна.

Ръководството на ЕС очаква окончателното решение по всичките тези инициативи да се вземе в рамките на регулярната Среща на ЕС, която е насрочена за 24-25 март.

Сегашната среща, макар да е неформална и да подготви основата за обсъждане на регулярната среща в края на месеца, бе и една от най-резултатните от гледна точка на взети икономически решения от втората вълна на дълговата криза в ЕС, или от миналата есен насам.

Пазарът дълго чакаше от европейските власти не декларации за предпазване на еврото от сътресения и запазване на стабилността на икономиката в ЕС, а конкретни решения, които да доведат до това.

Отстъпки

„Пактът за конкурентноспособност" бе одобрен в по-лека форма, от първоначалните предложения на Германия и Франция от февруари. Тогава двете най-големи икономики в еврозоната поеха инициативата да сключат т. нар. „пакт за конкурентоспособност", който предвиждаше много по-тясна координация на фискалната политика, в областта на заплащането и пенсиите.

В черновата на документа се предлагаше постепенно вдигане на възрастта за пенсиониране във всички страни до 67 години, заплатите да не се индексират спрямо ръста на потребителските цени, да се въведат единни норми в корпоративното данъчно облагане, да завиши отговорността на страните при неспазване на редица макроикономически показатели.

Редица страни от региона се противопоставиха на строгите изисквания в този документ. Съгласувания в петък от лидерите от еврозоната пакт не предвижда премахването на индексацията на заплатите, а и не

Към пакта ще могат да се присъединят и други страни от ЕС, в случай, че пожелаят, каза ван Ромпой.

Както вече съобщихме от Profit.bg лидерите на 17-те страни от еврозоната се договориха за увеличения във временния фонд за финансова стабилност до 440 млрд. евро, от сегашните 250 млрд. евро.

Лидерите постигнаха съгласие и за размера на постоянния механизъм за финансова стабилност в размер на 500 млрд. евро.

Главата на ЕК Жозе Мануел Барозу също присъства на пресконференцията. На нея той заяви, че временният фонд и постоянният механизъм ще бъдат по-гъвкави в своите операции, без обаче да уточни по какъв начин. Преди време се обсъждаше възможността за изкупуване от страна на временния фонд на суверенни ценни книжа от вторичния пазар, за да се балансира дълговия пазар, който създава не малки главоболия на европейските власти.

Ван Ромпой каза, че покупката на бондове от вторичния пазар, „така, както ние го усещаме, не е основният бизнес на (временния) фонд и на (постоянния) механизъм".

Получатели

Гърция и Ирландия, за които миналата година бе одобрена финансова подкрепа от ЕС и МВФ за сума до 195 млрд. евро, също бяха обект на обсъждане на срещшата в Брюксел. Съответно бе решено да се увеличи срока за изплащането на финансовата подкрепа за Гърция до седем години и да се намали лихвения процент с 1 пр. п., каза Ромпой.

„За Гърция решихме да увеличим срока по изплащане на кредита и да намалим лихвата с 1%", каза той.Гърция получи одобрение за помощ в замяна на строги икономически реформи в средата на миналата година. Обемът, по траншовете, достигна 110 млрд. евро, с които средства страната на практика избегна фалит.

Гърция ще трябва да започне да погасява дълга си от 2014 г., лихвата по него бе установена на ниво от 5.5% годишно. По-рано медиите съобщиха, че удължаването на срока може да повиши цената на кредита за Гърция до 5.8%.

Лидерите в еврозоната не взеха решение за намаляване на лихвените проценти по спасителното финансиране за Ирландия в размер до 85 млрд. евро.

„Лихвата за Ирландия не може да се намали за момента", каза Ван Ромпой.