Доларът поскъпва днес и е на път да запише седмичен ръст, докато инвеститорите изчакват срещата на страните от Г-20 през уикенда, на която вероятно ще се обсъждат валутните пазари.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от няколко други основни валути, нарасна с 0.1%, до 94.977 пункта, и бележи повишение от около 0.8% за седмицата.

Еврото губи 0.1%, до 1.1255 спрямо долара, след като във вторник достигна 6-месечен връх от 1.1465 и върви към понижение от 1.3% за седмицата.

Доларът също така поскъпна с 0.1% спрямо йената, до 109.52, и е на път да отчете повишение от 1.4% за седмицата.

Доларът пренебрегна данните за инфлацията в САЩ, които показаха, че цените са нараснали с по-малко от очакваното през март. Това може да направи ръководителите на Федералния резерв още по-предпазливи по отношение на вдигането на лихвите.

По-малкият от очаквания ръст в цените през миналия месец потвърди предупрежденията на председателя на Фед Джанет Йелън по отношение на ръста на икономиката и инфлацията. След срещата през март Фед понижи наполовина очакванията си за вдиганията на лихвите през тази година до две.

Британският паунд се понижи с 0.1%, до 1.4136 спрямо долара, приближавайки се отново до достигнатото вчера дъно от 1.4091, след като Централната банка на Англия взе единодушно решение да остави основната си лихва без промяна на рекордно ниското ниво от 0.5%.