Доларът е в отбранителна позиция днес, след като предпазливият тон на председателя на Федералния резерв накара пазарите да се питат дали тази година в САЩ ще има и едно вдигане на лихвите.

В изказването си пред Икономическия клуб на Ню Йорк Йелън посочи необходимостта да се действа предпазливо по отношение на лихвите и очерта външните рискове, сред които са ниските цени на петрола и слабият икономически растеж извън САЩ.

Нейната позиция се разминава с тази на някои от колегите й, които през миналата седмица дадоха индикации, че съвсем скоро може би предстои ново вдигане на лихвите.

След изказването на Йелън доларовият индекс се понижи с 0.8%, отбелязвайки най-големия си еднодневен спад от близо две седмици. Индексът бе на ниво от 95.135 пункта в азиатската сесия, след като преди това падна до 95.071 пункта.

Доларът губи 0.2%, до 112.43 йени, след като преди това падна до едноседмично дъно от 112.39, отдалечавайки се от близо двуседмичния връх от 113.805, достигнат във вторник.

Йената поскъпна, след като изнесените по-рано днес данни засилиха спекулациите, че Япония ще трябва да приложи нови стимули за икономиката, за да избегне нова рецесия. Фабричното производство в страната пада с 6.2% миналия месец, което е най-голямото понижение на месечна база от 2011 г.

Доларът отстъпи позиции и спрямо еврото, което за последно се търгуваше на ниво от 1.1293, след като преди това достигна 1.1303.

Предпазливите коментари на Йелън накараха инвеститорите да купуват щатски държавни облигации на фона на очакванията, че лихвите няма да се вдигнат скоро, а по-ниските лихви по ценните книжа намалиха търсенето на долара.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации бе на ниво от 1.810% по време на азиатската сесия, след като преди това падна до четириседмично дъно от 1.805%.

Суровинните валути също затвърдиха позиции, като австралийският долар се върна над нивото от 76 щатски цента при 0.7624.

Британският паунд проби нивото от 1.4400 долара, отдалечавайки се допълнително от достигнатото на 29 февруари седемгодишно дъно от 1.3836. Паундът се търгува без промяна срещу 1.4374 долара.