Доларът е в консолидация днес, след като поскъпването му до двумесечни върхове отслабна, а биковете очакват нови насоки от управителя на Централната банка на САЩ.

Доларовият индекс за последно бе на ниво от 95.158 пункта, след като вчера падна до 94.938 пункта, отстъпвайки от достигнатия в сряда връх от 95.661 пункта.

Индексът все още отчита ръст от 2.2% за месеца и е сред най-добре представящите се валути, след като редица представители на Федералния резерв повишиха очакванията за вдигане на лихвите още през следващия месец.

Джанет Йелън се очаква да говори по-късно днес на събитие, организирано от Харвардския универеситет.

С голям интерес днес ще се очакват и данните за ръста на щатската икономика през второто тримесечие. Анализаторите, участвали в проучване на Reuters, очакват повишение на първоначално обявените данни, които показаха, че щатската икономика е отчела най-слабия си ръст от две години.

Еврото се търгува отново близо до нивото от 1.1200 спрямо долара, отдалечавайки се от двумесечното дъно от 1.1129.

Доларът отстъпи до 109.71 спрямо йената, докато еврото се търгуваше на позната територия при ниво от 122.75.

И доларът, и еврото обаче остават над дъната си от 105.55 и 121.48 йени, респективно.

Постоянните заплахи от страна на японските власти да се намесят на пазара обезкуражиха купувачите на японската валута.

Суровинните валути се радват на добро представяне на фона на отстъплението на долара. Австралийският долар поскъпна до над 72 щатски цента, отдалечавайки се от близо тримесечното дъно от 0.7145 щатски долара, достигнато във вторник.

Ако изключат някакви сериозни изненади от Йелън и БВП на САЩ, трейдърите очакват още консолидация при основните валути, докато пазарите в САЩ и Великобритания се настройват за по-дългия уикенд.