Използването на долара като средство за закупуване на валути с по-висока доходност е било най-печелившата инвестиция за така наречения "кери трейдинг", при който инвеститорите печелят предимно от закупуването на валути, носещи по-високи лихви, сочи изследване на Bloomberg.

Кошница от валути, включваща британския паунд, бразилския реал и унгарския форинт, е донесла доходност от 17% от началото на годината за инвеститорите, в сравнение с доходност от 9% срещу йената и 7% срещу швейцарския франк, сочат още изследванията.

Понижението на лихвите в САЩ, както и очакванията за по-нататъшни подобни действия, правят стратегията "кери трейд", при която се продават долари, дори още по-печеливша.

Последния път, когато доларът е бил широко използван при стратегията "кери трейд" е бил през 2004 година, когато нивото на краткосрочните лихви в САЩ бе при ниво от едва 1%.

От тогава насам доларът отбеляза спад от 18%.

През второто тримесечие на годината валутните резерви на централните банки по света са били средно 64.8% от общите такива, в сравнение със 71% през 1999 година.

Инвеститорите все по-широко използват долара като средство за закупуване на чуждестранни валути и закупуването на активи в други страни с по-висока възвращаемост, коментират специалистите. Това е и въпреки факта, че разходите за заемането на долари е с четири процентни пункта над това в Япония и с 1.75% над тези в Швейцария.

Спекулативните настроения срещу долара станаха все по-популярни сред инвеститорите, особено след кризата, свързана с недвижимите имоти и ипотечните кредити в най-голямата световна икономика.

От началото на годината доларът е загубил 12% срещу еврото, след като през изминалата седмица моментно се понижи до исторически най-ниската си стойност при ниво от 1.4967 долара за едно евро.