Доларът отстъпи част от позициите си днес, след като Федералният резерв на САЩ не даде индикации за вдигане на лихвите в краткосрочен план. В същото време йената поскъпва на фона на нарастващите очаквания, че тази седмица Централната банка на Япония няма да обяви стимулите, които инвеститорите очакваха.

От Фед обявиха след двудневната си среща, че се притесняват по-малко за евентуални проблеми с щатската икономика, което предполага, че вдигане на лихвите още през септември не е изключено.

Подобрените настроения на централната банка обаче не бяха достатъчни, за да бетонират очакванията, че тя се подготвя за вдигане на лихвите в скоро време.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо шест други основни валути, бе на ниво от 96.591 пункта под достигнатия вчера връх от 97.530 пункта. По-рано през седмицата индексът нарасна до 97.569, което бе най-високото му ниво от март.

Еврото добави 0.1% към стойността си, до 1.1070 спрямо долара, докато йената скочи преди двудневната среща на Централната банка на Япония, която започва днес.

Доларът поевтиня с 0.5%, до 104.91 йени, докато еврото губи 0.5%, до 116.16 йени.

В сряда японският премиер обяви изненадващо голяма пакет за стимулиране на икономиката в размер на 265 млрд. долара, което постави под натиск централната банка да отговори на мерките с парични стимули.

Движенията при йената и политическите решения могат да бъдат решаващите фактори за централната банка, която би предпочела да съхрани ресурсите си по отношение на водената политика, в случай че се наложи да ги използва при влошаване на състоянието на японската икономика.

Австралийският долар поскъпва с 0.4%, до 0.7522 щатски долара днес, връщайки си част от позициите, след като в предходната сесия записа понижение.

Следващата среща на Централната банка на Австралия за определяне на лихвите е на 2 август.