Щатският долар падна до нова рекордно ниска стойност срещу еврото днес, като единната валута проби нивото 1.43 за пръв път от въвеждането й.

Еврото поскъпна до 1.4305 долара в следобедната търговия в Европа, след като министерството на труда в САЩ отчете скок в подадените молби за помощи и безработица до 337 хил., или повишение от 28 хил. броя.

Към момента търговията е на нива от 1.4290 долара за евро, повече от цент над вчерашните стойности.

Ръстът на молбите за безработица бе четири път над очакваните 6 000 от икономисти и се приема като възможен знак, че пазарът на труда отслабва под влияние на спада на имотния пазар, както и кредитната криза.

По-рано през седмицата Хенри Полсън и Бен Бернанке предупредиха, че жилищната криза може да продължи по-дълго от очакваното.

В сряда правителствени данни показаха, че строителството на нови домове и апартаменти е паднало до 14-годишно дъно през септември, като индексът на доверието на строителите е отчел най-ниското си ниво в 22-годишната си история.

Анализатори още вярват, че икономиката ще избегне рецесия, след като ФЕД понижи лихвата през септември за пръв път от четири години, като се очаква да го направи отново.

Британският паунд се изкачи до 2.0481 долара, а японската йена поскъпна до 115.48 за долар.