Днес доларът е в отбранителна позиция спрямо еврото и йената, след като протоколът от последната среща на Федералния резерв даде индикации, че централната банка на САЩ не бърза да вдига лихвите.

Ръководителите на са се съгласили през миналия месец, че икономиката приближава момента, в който лихвите трябва да се вдигнат, но са изразили опасения, че изоставащата инфлация и слабото състояние на световната икономика представляват прекалено голям риск.

Това накара трейдърите, които са се позиционирали за вдигане на лихвите през септември, бързо да намалят позициите си, което обезцени долара до триседмично дъно от 123.68 спрямо йената от достигнатия преди това връх от 124.47. Доларът за последно се търгуваше срещу 123.915 йени.

Еврото остана без промяна на ниво от 1.1115 долара, след като поскъпна с 0.9% вчера, след като протоколът от срещата на Фед бе публикуван. Доларовият индекс нарасна с 0.1%, до 96.474, след като вчера падна с 0.7%.

Инвеститорите ще имат възможност да получат нови индикации за настроенията във Фед днес, когато президентът на подразделението на централната банка в Сан Франциско Джон Уилямс ще говори в Индонезия.

Поевтиняването на долара подкрепи суровинните валути като канадския и австралийския долари, които преди това бяха поставени под натиск, след като цената на петрола падна до 6.5-годишен минимум, а опасенията около състоянието на китайската икономика намалиха инвеститорското доверие.

Канадският долар поскъпна до 1.3100 спрямо щатския долар, след като вчера падна до 1.3180.

Австралийският долар отбеляза ръст от 0.3% до 0.7370 щатски долара, възстановявайки се от достигнатото преди това едноседмично дъно от 0.7312.