Доларът поевтиня до най-ниската си стойност от две години насам спрямо йената, в резултат на опасенията за задълбочаване на кризата на ипотечните пазари в САЩ.

Щатската валута се понижи с 1.2%, до ниво от 108.59 йени за един щатски долар, което бе и най-ниската стойност на валутната двойка от юни 2005 година насам. Еврото също се понижи спрямо японската йена, като загуби 1.4% от стойността си, до ниво от 160.9 йени за евро.

Анализатори прогнозират, че поскъпването на японската валута може да продължи през следващите месеци и да станем дори свидетели на нива от 104 йени за долар и 156 йени за евро.

Поскъпване отбеляза йената и спрямо останалите основни валути, като спрямо австралийския долар се повиши с 3.3%, до ниво от 94.89 йени за един австралийски долар. За месеца йената поскъпна с 12%.

Новозеландският долар също се понижи силно спрямо японската валута - с 2.4%, до 82.11 йени за долар.

Поскъпването на йената спрямо останалите основни валути става, въпреки факта че лихвите в Япония са най-ниски сред развитите индустриални държави.

Притесненията на инвеститорите обаче са свързани със значителното забавяне на световния ръст, което се очаква да инициира по-нататъшно понижение на лихвите от страна на централните банки по света.