Доларът поевтинява спрямо повечето основни валути на фона на спекулациите, че по-слабите икономически данни за щатската икономика могат да накарат Федералния резерв да забави темпото, с което ограничава стимулите за нея.

Британският паунд достигна най-високото си ниво от ноември 2009 г., след като нови данни показаха, че цените на жилищата във Великобритания са поскъпнали с най-много от октомври 2012 г. Йената се оскъпи, след като стана ясно, че икономическият растеж на Япония неочаквано се е забавил.

Австралийският долар докосна едномесечен връх, след изнесените данни, които показаха рекордни нива на кредитирането за миналия месец в Китай, която е най-голямият търговски партньор на Австралия. На 19 февруари се очаква протокола от последната среща на Федералния резерв на САЩ.

“На пазара има усещане, че Фед може да забави темпа с който ограничава стимулите за икономиката или дори да спре ограничението,” на фона на влошаващите се данни за щатската икономика, твърди Тошия Ямаучи, старши анализатор в Ueda Harlow Ltd. “Слабото представяне на долара се очаква да продължи”, според Ямаучи.

Доларът поевтиня с 0.2% до 1.6788 долара за паунд по-рано днес, след като достигна 1.6823 в петък. Спадът спрямо йената бе с 0.2% до 101.58 йени, а понижението спрямо еврото с 0.1% до 1.3708. Йената остана почти без промяна на ниво от 139.25 спрямо еврото.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на долара спрямо кошница от 10 други основни валути, падна с 0.1% до 1 016.27 пункта, след като преди това достигна 1 015.57, което бе най-ниското му ниво от 18 декември насам.

Пазарите в САЩ днес за затворени заради празник.

Фабричното производство в САЩ неочаквано пада през януари с най-много от май 2009 г., което е поредното доказателство, че суровата се е отразила на икономиката на страната.

Времето бе посочено и като причина за спадът на продажбите на дребно с 0.4% през януари.

Британският паунд поскъпна след като данни на Rightmove Plc показаха, че продажните цени на жилищата във Великобритания са нараснали с 3.3% през този месец, в сравнение с януари, когато ръстът бе от 1%.

Централната банка на Великобритания прогнозира, че британската икономика ще нарасне с 3.4% през тази година, което би я направило най-бързо растящата развита икономика.

Паундът скочи с 1.6% през последната седмица, което е най-голямото повишение сред 10-те водещи валути. Доларът падна с 1%, което пък бе най-голямото понижение. Еврото изгуби 0.5%, а йената поевтиня с 0.3%.

БВП на Япония е нараствал с 1% на годишна основа през последните три месеца на 2013 г., в сравнение с 1.1% ръст в предходното тримесечие, показаха официалните данни днес. Предварителните очаквания на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg News бе за повишение от 2.8%.

Австралийският долар поскъпна, след като от централната банка на Китай обявиха, че кредитирането е нараснало до рекордните 2.58 трлн. юана (425.5 млрд. долара) през януари.

Австралийският долар поскъпна с 0.2% до 90.51 щатски цента, след като докосна нивото от 90.69 цента, което бе най-високото от 13 януари насам. Новозеландският долар добави 0.1% към стойността си до 83.72 щатски цента.