Доларът докосна тримесечен връх срещу основните валути в седмица, в която Федералният резерв на САЩ каза, че икономиката се е подобрила, но ще продължи да държи лихвите на ниски нива за „продължителен период".

Еврото падна срещу паунда, след като кредитният рейтинг на Гърция бе намален от Standard & Poor's и ЕЦБ повиши с 13% очакванията си за отписване на банките в нациите използващи единната валута.

Доларът отчете най-голямото си седмично рали от юни.

Доларовият индекс, следящ валутата срещу еврото, йената, паунда, франка, канадският долар и шведската крона, се покачи с 1.5% до 77.721 тази седмица, от 76.573 на 11 декември. Индексът докосна 78.141 вчера, най-високото ниво от 4 септември насам.

Показателят е нараснал с 4.8% от най-ниското си ниво тази година, достигнато на 26 ноември, след като икономическите данни показаха подобрения в пазара на труда и продажбите на дребно.

Преди доклада за безработицата на 4 декември доларът бе паднал с 20% от пика през март 2009 г.

Австралийският долар бе най-големият губещ тази седмица от основните валути, падайки с 2.5% до 89.02 щатски цента. Представител на Централната банка на Австралия заличи очакванията, че банката ще продължи да вдига лихвите, което бе направила три поредни месеца от октомври насам.

Йената падна срещу долара тази седмица, след като централната банка обяви, че няма да толерира спад в потребителските цени, с което усили спекулациите, че ще продължи да държи лихвите близо до нула.

Еврото приключи седмицата на ниво от 1.4340 долара, след като вчера от ЕЦБ обявиха очакванията си за още 187 млрд. евро отписвания от европейските банки.