Доларът поскъпва в азиатската сесия днес, след като добрите данни за щатската икономика и нарастващите очаквания, че Централната банка на Япония ще въведе допълнителни стимули за икономиката повишиха доларовия индекс до четиримесечни върхове.

Изнесените вчера данни от Министерството на търговията на САЩ показаха, че началното строителство в страната скача с 4.8%, което е поредното доказателство за стабилното състояние на щатската икономика.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо шест други основни валути, бе на ниво от 97.086 пункта, близо до достигнатите вчера 97.148 пункта, което бе най-високото му ниво от 10 март насам.

Доларът се търгува почти без промяна на ниво от 106.11 йени, достигна 106.53 пункта вчера, което бе най-високото му ниво от 24 юни насам.

Проучване на Reuters сред икономисти показва, че повечето от тях очакват Централната банка на Япония да приложи допълнителни стимули за икономиката, които ще представляват комбинация от мерки.

Еврото за последно се търгуваше с понижение от 0.5%, до 1.1018 долара, след като проби триседмичното дъно от 1.0998 вчера.

Редовната месечна среща на Европейската централна банка ще се състои в четвъртък. Тя е и последната преди осемседмичната лятна почивка. Банката не се очаква да предприеме мерки по облекчаване на паричната си политика.

Някои от търгуващите с облигации смятат, че ЕЦБ може да засегне въпроса за недостига на дългови книжа, които може да изкупува съгласно програмата си за стимулиране на икономиката на стойност 1.7 трлн. евро.