Доларът отчита ръст в ранната азиатска сесия, след като протоколът от последната среща на Федералния резерв възобнови очакванията за вдигане на лихвите.

Вчера доларът скочи до 110.25 спрямо йената, което бе най-високото му ниво от 28 април насам, когато за последно се търгуваше над 110. За последно доларът бе на ниво от около 110.10 йени, отчитайки понижение от 0.1%.

Еврото се разменяше срещу 1.12220 долара, отчитайки повишение от 0.1%, след като падна до 1.12145 вчера, което бе най-ниското му ниво от 29 март насам.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, нараства с 0.1% в азиатската сесия, до 95.161 пункта, след като вчера се повиши до 95.270 пункта.

Протоколът от срещата на Фед показа, че повечето от определящите паричната политика ръководители клонят към затягане, ако икономиката отчете силен икономически растеж през второто тримесечие, както и ако данни за инфлацията и заетостта са добри.

Изнесените по-рано през седмицата данни показаха, че през април инфлацията в САЩ е нараснала с най-много от три години, докато промишленото производство и началното строителството също бележат ръст, което предполага, че икономиката набира скорост в началото на второто тримесечие.

Поскъпването на долара спрямо йената без съмнение бе облекчение за японските власти, които се опасяваха, че скъпата йена ще се отрази на възстановяването на японската икономика.

Валутната стабилност вероятно ще бъде сред разискваните теми по време на срещата на лидерите на Г-7 в Сендай, Северна Япония утре и вдругиден.