Доларът се задържа на двумесечния си връх спрямо йената днес, след като поскъпна спрямо някои валути на фона на новите данни, подкрепящи очакванията за вдигане на лихвите в САЩ следващия месец.

Доларът се разменяше срещу 124.835 йени, след като за кратко проби нивото от 125.00 йени за първи път от началото на юни. Щатската валута също така поскъпна до шестгодишен връх спрямо новозеландския долар, който се обезцени до 0.6490.

Почитателите на щатския долар бяха окуражени от данните на Института за управление на доставките, които показаха, че секторът на услугите е скочил до 60.3 пункта миналия месец, което е най-високото му ниво от август 2005 г.

Оптимистичният доклад компенсира забавянето на ръста на заетостта в частния сектор и коментарите на Джером Пауъл от Федералния резерв.

Паоъл заяви, че гласуващите във Фед все още не са решили дали да вдигат лихвите следващия месец.

Днес доларът не се представя добре спрямо еврото, като поскъпна до 1.0904, в сравнение с двуседмичното дъно от 1.0847 долара преди това.

Британският паунд също се отдели от двуседмичното дъно от 1.5526 долара до 1.5607, след като инвеститорите заложиха, че очакваните днес данни от Централната банка на Великобритания ще дадат индикации за наближаващото вдигане на лихвите за първи път от близо десетилетие.

На фона на по-скъпите евро и паунд доларовият индекс се понижи до 97.884 пункта от достигнатия преди това тримесечен връх от 98.218 пункта.

В Азия днес фокусът ще бъде върху данните за заетостта в Австралия, които се очакват по-късно през деня.

Евентуални разочароващи данни ще подложат на натиск австралийския долар, който за последно се търгуваше на ниво от 0.7352 щатски долара.