Днес доларът поскъпва до едноседмичен връх спрямо кошница от валути, докато трейдърите изчакват данни, които биха могли да подкрепят оптимистичните възгледи на ръководители във Федералния резерв по отношение на щатската икономика.

Доларовият индекс докосна 96.235 пункта, което бе най-високото му ниво от 16 март насам. Щатската валута получи импулс, след като президентът на подразделението на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард добави своята подкрепа към вероятността за допълнително вдигане на лихвите тази година.

Според Булард резервът трябва да има предвид вдигането на лихвите на следващата си среща през април. Президентът на подразделението на Фед във Филаделфия Патрик Харкър заяви по-рано през седмицата, че предпочита най-малко три вдигания на лихвите преди края на годината.

Подобни коментари помогнаха на долара да се възстанови от загубите от миналата седмица, когато Федералният резерв подходи внимателно към евентуалното вдигане на лихвите.

Сред очакваните по-късно днес данни са тези за поръчките на дълготрайни стоки и на първоначалните молби за помощи при безработица.

Доларът поскъпва с 0.4%, до 112.795 спрямо йената и се търгува близо до 6-дневния връх от 112.905, достигнат вчера. Щатската валута отстъпи до 17-месечно дъно от 110.67 миналата седмица, след като Фед намали очакванията си за вдигането на лихвите.

Еврото губи 0.1%, до 1.1172 спрямо йената и се движи близо до едноседмичното дъно от 1.1159, достигнато в сряда. Европейската валута се понижава с 0.8% от началото на седмицата - на фона на терористичните атаки в Брюксел.

Вероятността британците да гласуват в полза на излизането от ЕС на референдума през юни засегна британския паунд. Валутата се търгуваше близо до едноседмичното дъно от 1.4081 долара, достигнато вчера.

Резкият спад в цените на петрола се отрази и на суровинните валути, като австралийския и канадския долар.

Австралиецът поевтиня с 0.3%, до 0.7506 щатски долара, отдалечавайки се допълнително от достигнатия миналата седмица 8-месечен връх от 0.7681 долара.

Канадският долар отстъпва до шестдневен минимум от 1.3244 спрямо щатския долар, след като вчера падна с 1.2%.

Новозеландският долар е на път да запише понижение в пети пореден ден, губейки 0.1%, до 0.6704 щатски долара.