Доларът запази ръста си спрямо йената от вчера на фона на отслабващото търсене на активи убежища и на спекулациите, че Федералният резерв на САЩ ще се придържа към позицията си, предполагаща вдигане на лихвите през тази година.

Еврото запази повишението си, след като скочи от 11-годишното си дъно, достигнато вчера на фона на спекулациите, че победилата в изборите в Гурция СИРИЗА ще се противопостави на бюджетните ограничения, без обаче страната да излиза от еврозоната.

Еврото увеличи ръста си спрямо йената, повишавайки се с най-много от два месеца насам вчера. Австралийският долар се задържа близо до най-слабото си ниво от 5 години и половина, след като индекс на бизнес доверието в страната остана близо до най-ниското си ниво от юли.

Доларът се разменяше срещу 118.31 йени по-рано днес, след като поскъпна с 0.6% вчера. Еврото нарасна с 0.1% до 1.1244 долара, след като вчера падна до 1.1098, което бе най-ниското му ниво от септември 2003 г. Еврото остана почти без промяна спрямо йената на ниво от 132.98, в сравнение с вчера, когато докосна 130.15, което бе най-слабото му ниво от септември 2013 г.

Двудневната среща на Фед започва по-късно днес. Централната банка се очаква да остави лихвите си без промяна, според проучване на Bloomberg сред икономисти.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на долара спрямо 10 други основни валути, остана почти без промяна на ниво от 1 161.88 пункта, в сравнение с рекордното му ниво на затваряне от вчера 1 161.42 пункта.

Еврото запази ръста си спрямо повечето от 16-те най-търгувани валути, след като в Атина обявиха плановете за управляващата коалиция. На спечелилата СИРИЗА не й достигат само две места за абсолютно мнозинство в гръцкия парламент.

Еврото губи 4.7% от началото на годината спрямо кошница от 10 други основни валути. Йената поскъпва с 4.9%, докато доларът нараства с 3.3%.

Австралийският долар поевтиня с 0.1% до 79.16 щатски цента днес. National Australia Bank обяви, че индексът й на бизнес доверието е нараснал с един пункт до 2 през декември.

Търсенето на австралийския долар също бе ограничено на фона на спекуклациите около лихвения процент, който в момента е на рекордно ниско ниво от 2.5% преди срещата на Централната банка на Австралия през следващата седмица.

“Очакваме банката да понижи лихвата до 2% в средата на тази година на фона на ниските цени на суровините и разочароващите данни за икономиката,” казва Робърт Рение от Westpac Banking Corp. “Индексът за бизнес климата бе добър пример.”