Доларът поскъпва днес, възстановявайки част от изгубеното в края на миналата седмица, след като оптимистичните данни за заетостта в САЩ засилиха очакванията за вдигане на лихвите.

Реакцията на долара обаче беше скромна, тъй като евентуалното вдигане на лихвите на срещата на Федералния резерв на 15-16 декември вероятно вече е калкулирано в стойността на щатската валута.

Доларовият индекс за последно бе на ниво от 98.444, след като скочи с 0.75% в петък. Индексът приключи миналата седмица с понижение от 1.66%, след като изгуби цели 2.37% в четвъртък - на фона на скока на еврото.

Еврото изгуби 0.2%, до 1.0859 спрямо долара, но все още се търгува недалеч от достигнатия в четвъртък връх от 1.0981, след като преди това падна до 8-месечен минимум от 1.0523.

И еврото, и доларът се търгуват почти без изменения спрямо йената. Доларът се разменя срещу 123.275 йени, докато еврото се търгува срещу 133.85 йени. Еврото скочи с близо 3% спрямо йената миналата седмица.

Пзарът ще насочи вниманието си тази седмица към редица данни за китайската икономика. Евентуални разочароващи данни ще намаляват апетита на инвеститорите в световен мащаб към по-рискови активи.

Данни за търговския стокообмен на Китай се очакват във вторник, следвани от инфлацията в сряда и промишленото производство и данните за търговията на дребно.