Доларът поскъпва спрямо йената днес, след като японският министър-председател Шиндзо Абе разкритикува прекалено волатилните пазари, а повечето азиатски пазари на акции отбелязаха ръст, ограничавайки търсенето на считаната за валута убежище японска йена.

Азиатско-тихоокеанският индекс MSCI Asia-Pacific нарасна с 1.8% след понижение от близо 4% през миналата седмица, докато японският Nikkei скочи с 5.5%.

Китайските индекси записаха понижения за деня. Изнесените данни за търговията на Китай не оправдаха очакванията, като износът пада с 11.2% на годишна база.

Днес също така стана ясно, че японската икономика се е свила с повече от очакваното в последното тримесечие на годината на фона на понижаващите се потребителски разходи и износ. БВП на страната се е свил с 1.4% на годишна база за периода октомври-декември, докато очакванията бяха за понижение от 1.2%.

На фона на всичко това японският премиер Шиндзо Абе заяви пред парламента, че "прекомерната валутна волатилност е нежелателна" и обяви, че при необходимост Токио ще предприеме подходящите действия на валутния пазар.

Коментарите на Абе помогнаха на долара да поскъпне до близо 114 спрямо йената. Миналата седмица щатската валута падна до 15-месечно дъно от 110.985.

Еврото поевтинява с около 0.3%, до 1.1219 спрямо долара, след като падна от 3.5-месечния връх за миналата седмица от 1.1377. Европейската валута обаче поскъпва спрямо йената, нараствайки с 0.2%, до 127.66, и отдалечавайки се допълнително от 2.5-годишното дъно от 125.795.

Австралийският долар пренебрегна слабите данни за търговията на Китай и се възползва от нарасналия апетит към риск, поскъпвайки с 0.7%, до 0.7152 щатски долара. Новозеландският долар се оскъпи с 0.4%, до 0.6652 щатски цента.