Доларът поскъпва днес - във втори пореден ден, след като двама ръководители на Федералния резерв на САЩ подкрепиха тезата за вдигане на лихвите.

Доларовият индекс се търгува на ниво от 95.352 пункта, отдалечавайки се допълнително от петмесечното дъно от 94.578 пункта, достигнато в петък.

Според ръководителя на Фед в Атланта Денис Локхарт, в момента икономиката е набрала достатъчно инерция за ново вдигане на лихвите евентуално още в края на април.

Президентът на подразделението на Фед в Сан Франциско Джон Уилямс заяви пред Market News International, че април или юни е време за "потенциално вдигане на лихвите."

Техните коментари идват седмица, след като Фед остави основната си лихва без промяна и намали наполовина очаквания брой на вдиганията на лихвите до едва два през тази година.

Спрямо йената доларът поскъпна до над 112.00 йени, възстановявайки се от над 16-месечно дъно от 110.67, достигнато миналата седмица.

Еврото поевтиня до 1.1246 спрямо долара, отстъпвайки от едномесечния връх от 1.1342.

Инвеститорите очакват и изявлението на управителя на Централната банка на Австралия Глен Стивънс по-късно днес.

Австралийският долар е в печеливша серия, след като поскъпна с близо 6 щатски цента за няколко седмици, за да достигне повече от 8-месечен връх от 0.7681 спрямо щатския долар. След това австралийската валута отстъпи част от спечеленото до 0.7571.

От Централната банка на Австралия нееднократно са заявявали, че по-евтиният австралийски долар ще подпомогне икономическия растеж.