Доларът поскъпва спрямо йената и еврото днес, след като повишените нагласи за риск, вдъхновени от солидните данни за щатската икономика и отслабващите първоначални ефекти от решението за брекзит, продължават да оскъпяват щатската валута и активи.

Изнесените в петък оптимистични данни за бизнес активността в САЩ също така повишиха вероятността Фед да вдигне лихвите в рамките на годината и подкрепиха долара.

Еврото губи 0.1%, до 1.0965 долара днес, след като в петък падна до едномесечно дъно от 1.0955. Спрямо йената доларът поскъпва с 0.3%, до 106.52.

Йената е в отбранителна позиция на фона на надеждите, че Централната банка на Япония ще вземе решение за облекчаване на паричната си политика на своята среща на 28-29 юли.

Срещите на централните банки ще са във фокуса на инвеститорите тази седмица, като Фед също ще проведе своята среща за определяна на паричната политика на 26-27 юли.

Фед се очаква да не внесе промени в паричната си политика, но инвеститорите ще очакват индикации за евентуално вдигане на лихвите.

Британският паунд се стабилизира на ниво от 1.3116 спрямо долара, след като падна с близо 1% в петък.

Австралийският долар също се търгува почти без промяна на ниво от 0.7471 щатски долара, след като в петък изгуби 0.4% спрямо щатската валута.