Доларът може да продължи понижението си спрямо еврото и през настоящата година, в резултат на спекулациите, че забавящата се най-голяма световна икономика ще накара инвеститорите да избягват деноминирани в долари активи.

Щатската валута отбеляза спад спрямо 14 от 16-те основни валути през изминалата година до голяма степен в резултат на понижението на краткосрочните лихви на три пъти от страна на Фед и кризата на ипотечните пазари.

В същото време очакванията са, че равнището на безработица в най-голямата световна икономика се е повишила през изминалия месец до най-високата й стойност от юли 2006 година насам.

Много анализатори прогнозират, че ръстът на щатската икономика може и да е близък до нулевите стойности през тази година, като някои по-песимистични прогнози сочат дори изпадане на водещата световна икономика в рецесия.

Доларът загуби 9.5% спрямо еврото през изминалата вече 2007 година, след като година по-рано се понижи с 10.2%.

Вчера щатската валута регистрира известно повишение, като поскъпна с 0.9% спрямо еврото след данните за продажбите на съществуващи домове, отчели изненадващо повишение през ноември.

Заетостта в най-голямата световна икономика се очаква да се е повишила със 70 000 през декември, след като месец по-рано тя нарасна с 94 000. Данните ще бъдат оповестени на 4 януари.

Доларът отбеляза спад от 6.3% спрямо йената, приключвайки годината при ниво от 111.55 йени за един щатски долар, след като през вчерашния ден се повиши с 0.7%.