Доларът се повиши до нов 11-месечен максимум спрямо йената преди изнасянето на ключови данни за щатската икономика, касаещи производствената активност.

Зелените пари се търгуват близо до най-високата си стойност от четири седмици насам спрямо еврото, вследствие на намалените очаквания за по-нататъшни фискални стимули за щатската икономика.

Австралийският и новозеландският долар се понижиха до седемседмичен минимум, след като Китай сигнализира вчера, че запазва ограниченията, свързани с пазара на недвижими имоти, с което очакванията за ръста му допълнително се влошават.

„Налице е промяна на тренда към купуване на долари на всички фронтове“, коментира Юничи Ишикава, анализатор в IG Markets Securities Ltd., цитиран от Bloomberg. “Ако продължат да излизат положителни данни за щатската икономика, то най-вероятно ще се затвърдят очакванията, че тя няма нужда от трета програма за стимулиране“, допълва анализаторът.

Доларът се повиши до най-високата си стойност от 84.18 йени, ниво, невиждано от 13 април. Впоследствие обаче щатската валута се върна отново при нива на търговия под 84 йени за долара, при 83.81 рано тази сутрин.

Йената поевтиня с 0.3% и спрямо еврото до 109.50 йени за едно евро.

Очакванията на анализаторите са за понижение в първоначалните молби за помощи за безработица с 5 000 до 357 000 за седмицата до 10 март.

От Фед заявиха на 13 март, че очакват „умерен икономически ръст“ и прогнозираха продължаване на тенденцията на плавно намаляване на нивото на безработица.

Щатските държавни облигации поевтиняха за седми ден, с което доходността им се повиши. Допълнителната доходност, която инвеститорите изискват за държане на двугодишни щатски облигации пред подобни японски, се е разширила до 29 базисни пункта, или най-много от юли насам. Това повишава атрактивността на доларовите активи.

Очакванията за по-високи щатски лихви и силното представяне на рисковите активи могат да допринесат за по-нататъшна слабост на йената според Доминик Уилсън, главен икономист в Goldman Sachs Group Inc.

Йената се понижи с 6.2% за последния месец и е най-зле представящата се основна валута за посочения период. За същото време доларът е поскъпнал с 1.4%, а еврото с 1%.