Доларът отбеляза най-голямото си седмично повишение спрямо еврото от месец август насам, както и най-голямото си такова от една година насам спрямо йената в резултат на очакванията, че щатската икономика ще се справи със забавянето на пазара на недвижими имоти.

Щатската валута регистрира повишение спрямо еврото от 0.9% за седмицата, за да приключи при ниво от 1.4136 долара за едно евро, както и с 1.8% спрямо йената до 116.97 йени за един долар.

На първи октомври единната европейска валута регистрира исторически максимум спрямо долара при ниво от 1.4283 долара за едно евро.

До голяма степен поскъпването на „зелените пари” се предопредели от положителните данни за новосъздадените работни места през изминалия месец в най-голямата световна икономика.

През септември в страната са били разкрити 110 000 нови работни места, след като през август след възходяща ревизия същите са били в размер на 89 000. Равнището на безработица обаче, леко се е повишила до ниво от 4.7%.

По първоначални прогнози през август щатската икономика трябваше да е загубила 4 000 работни места.

Опасенията на Фед относно състоянието на икономиката го принуди на 18 септември да намали нивото на краткосрочните лихви в страната изненадващо с половин процентен пункт.

Около поливаната от анализаторите очакват ново намаляване на лихвите в САЩ на следващото заседание на резерва, което ще се състои на 31 октомври, в сравнение с 84% през изминалата седмица.