Еврото и йената поевтиняха до близо едномесечен минимум спрямо долара в петък, след данните за инфлацията в САЩ, намалили очакванията за по-нататъшно значително понижение на лихвите в най-голямата световна икономика.

Доларът регистрира значително повишение и спрямо останалите основни валути.

Еврото завърши петъчната си търговия при ниво от 1.4429 долара, на фона на нивата си на търговия от 1.4658 долара в края на миналата седмица. Най-ниската стойност до която единната валута се понижи спрямо щатската такава бе при ниво от 1.4412 долара за едно евро.

За същия период долара поскъпна до 113.27 йени, в сравнение с нивото си от 111.68 йени седмица по-рано, сочи още статистиката.

Най-голямо повишение отбелязаха “зелените пари” спрямо южноафриканския ранд, като спрямо него долара поскъпна с 2.8%. Следващ по големина ръст бе регистриран спрямо швейцарския франк, където долара се повиши с 2.2%, както и с 2.1% спрямо бразилския реал.

Новозеландският долар загуби 1.4% спрямо щатския, докато британския паунд поевтиня с 0.6% през изминалия месец.

Търговията с щатските лихвен фючърси сочат, че очакванията на инвеститорите за понижение на щатските лихви с половин процентен пункт през следващите три месеца са се понижили до 37% в сравнение с 61% седмица по-рано.

От началото на годината еврото е поскъпнало спрямо долара с 8.5%, като достигна своя исторически максимум на 23 ноември при ниво от 1.4967 долара за евро.