Доларът се понижи до четиримесечен минимум спрямо японската йена, като отбеляза понижение и спрямо еврото, след незадоволителните данни за пазара на труда в най-голямата световна икономика, изнесени в края на миналата седмица.

Данните доведоха до спекулации на валутните пазари, че Федералният Резерв ще прибегне до понижение на лихвите в САЩ през октомври. Търговията с фючърсите върху федералните лихви сочи 84% вероятност за понижението им през октомври.

Доларът поевтиня до 117.52 йени рано днес, на фона на нивото си на търговия над 118 йени за долар в края на миналата седмица. Това бе и най-ниската му стойност спрямо японската валута от 29 март тази година.

Анализаторите прогнозират, че е възможно щатската валута да продължи да поевтинява спрямо йената, като не изключват в близките дни да станем свидетели на нива от 117 йени за един щатски долар.

Понижение отбеляза доларът и спрямо останалите основни валути. Еврото поскъпна до 1.3836 долара, в сравнение с нивото си на търговия от 1.3773 късно в петък. Единната валута се повиши до нова рекордна стойност при ниво от 1.3852 долара на 24 юли.

Спад регистрира щатската валута и спрямо швейцарския франк, като той се разменя за 1.1829 франка за един долар, в сравнение с 1.1907 в петък.

Поевтиняването на щатската валута се инициира в петък след данните за заетостта в САЩ, като новосъздадените работни места там през изминалия месец юли са били едва 92 000, на фона на 126 000 през юни и средните очаквания на анализаторите за 127 000.

В същото време равнището на безработица се е повишило до 4.6%, което бе и най-високото й ниво от шест месеца насам.