Доларът се насочва към четвъртото си седмично понижение спрямо еврото, в резултат на повишените спекулации, че данните за заетостта в САЩ ще бъдат по-слаби от очакванията при изнасянето им днес.

Щатската валута е възможно да регистрира и най-голямото си седмично понижение спрямо британския паунд от 10 седмици насам.

Спад регистрираха "зелените пари" спрямо 13 от 16-те основни валути, според данни на финансовото издание Bloomberg.

В същото време очакванията на пазара са, че Фед ще прекрати с политиката си на понижение на лихвите в най-голямата световна икономика.

Еврото се търгува при нива от 1.4470 долара към момента, на фона на нивата му на търговия от 1.4425 долара вчера и 1.4393 долара преди седмица. На 31 октомври еврото се повиши до исторически рекорд спрямо долара, достигайки най-висока стойност от 1.4504 долара, малко след решението на Фед да намали нивото на краткосрочните лихви в най-голямата световна икономика.

Щатската валута регистрира понижение от 1.5% спрямо британския паунд през настоящата седмица, като валутата на Обединеното Кралство се разменя за 2.0853 долара. Най-слабо понижение регистрира щатската валута спрямо японската, като се понижи с 0.3%, до 114.72 йени за долар през седмицата.

Специалистите прогнозират обаче, че слабостта на долара спрямо йената може да продължи и да станем свидетели на нива от 113 йени за долар.

По-нататъшното движение при цената на долара се очаква да се предопредели след данните за заетостта в САЩ, които ще бъдат изнесени по-късно днес. Средните очаквания са за новосъздадени работни места от 84 000 за изминалия месец.