След като през тази седмица еврото отбеляза най-високата в историята си стойност над 1.60 долара за едно евро, впоследствие щатската валута регистрира силен ръст спрямо европейската и останалите основни валути.

Зелените пари се насочват към най-голямото си седмично повишение от месец насам, в резултат на растящите спекулации, че Фед ще преустанови политиката си на понижение на лихвите.

Еврото се разменя на нива от около 1.5685 долара към момента, което е понижение с над три цента спрямо достигната му рекордна стойност при ниво малко над 1.60 долара за евро. Това е и най-ниската стойност на единната валута спрямо щатската от над две седмици насам. Ако приключи седмицата при посоченото ниво, доларът ще се е повишил с 0.8%.

Ръст отбеляза долара и спрямо останалите основни валути. Той поскъпна и спрямо йената, достигайки нива от 104.30 йени за един щатски долар. За сравнение, преди седмица той се разменяше на нива от около 103.70 йени за долар.

Някои анализатори коментират, че поскъпването на щатската валута може да продължи и да станем свидетели на нива от 1.50 долара за евро и 108 йени за долар през следващите седмици.

Наблюдава се намаляване на залозите срещу долари спрямо валути с по-високи лихви в страните им, което сочи и нагласата на инвеститорите, че политиката на агресивно понижение на лихвите в САЩ най-вероятно е към своя край.

Поскъпването на долара се отрази неблагоприятно на цените на суровините и особено на тази на петрола и златото.

Фючърсите на суровия петрол, които също регистрираха исторически рекорд през настоящата седмица при нива над 120 долара за барел отбелязаха понижение по време на вчерашната си търговия до нива малко под 116 долара за барел.

Повишението на долара обаче не успя да неутрализира положителното настроение на щатските пазари, като индексите в най-голямата световна икономика завършиха на "зелено".

Индексът Dow Jones добави към стойността си 0.7%, до ниво от 12 848.95 пункта, докато технологичният Nasdaq добави близо 1% към стойността си.

Ръстът им инициира повишение и при азиатските индекси, като Nikkei 225 добави към стойността си 2.4%.