Щатският долар може да отчете първа седмица с повишение срещу еврото от август насам на база спекулации, че правителствени данни ще покажат ръст на новосъздадените работни места.

Доларът поскъпна срещу 15 от 16-те основни валути тази седмица, поради знаци че най-голямата световна икономика е поела основния удар от спада на имотния пазар, както и възстановяване на пазара на труда и търсенето на потребителите.

Доларът се търгува на ниво от 1.4130 за евро от 1.4267 преди седмица. Американската валута се е възстановила с 1% от достигането на историческия минимум от 1.4283 за евро на 1 октомври. Валутата също добави 1.5% тази седмица до 116.47 йени.

Според анализатори Министерството на труда на САЩ ще покаже, че са създадени 100 хил. работни места през септември, след спад от 4 хил. преди месец.

Фючърсите, базирани не лихвените нива, показват шанс от 72% централната банка да намали отново кредитните разходи с четвърт пункт, спрямо 84% преди седмица. Европейската централна банка остави вчера лихвата на ниво от 4 на сто.

Доходността на декемврийските фючърси на Euribor падна с 0.03% процентни пункта, до 4.59 на сто вчера. Контрактът се установява до тримесечното ниво на предлагане между банките, което средно е около 0.16 процентни пункта над основната лихва на ЕЦБ от 1999 насам.