Доларът запази най-големия си ръст от седем месеца насам спрямо кошница от валути, след като Федералният резерв на САЩ даде индикации, че вероятно ще вдигне лихвите до средата на следващата година.

Китайският юан поевтинява в пети пореден ден, достигайки едногодишно дъно. Новозеландският долар беше най-големият губещ сред основните валути, след като данни показаха, че икономическият растеж на страната се е забавил през четвъртото тримесечие. Йената запази ръста си спрямо всичките 16 най-търгувани валути, след като цените на акциите в Азия се понижиха, повишавайки търсенето на активи убежища.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на щатската валута спрямо 10 основни валути, остана почти без промяна на ниво от 1 020.01 пункта, след понижение от 0.8% вчера, което бе най-голямото от 1 август насам.

Доларът се търгуваше на ниво от 1.3836 спрямо еврото, след като поскъпна с 0.7% вчера до 1.3833. Щатската валута остана почти без промяна спрямо йената на ниво от 102.31, след ръст от 0.9% вчера. Йената остана без промяна спрямо еврото на ниво от 141.54.

Федералният резерв на САЩ се отказа от нивото на безработица като индикатор за вдигане на лихвите и обяви, че следи по-широк набор от данни. Централната банка на САЩ понижи количеството на изкупуваните всеки месец облигации с 10 млрд. долара до 55 млрд. долара.

Председателят на Фед Джанет Йенлън oбяви, че очаква “значителен период от време” между края на програмата за стимулиране на икономиката и първото увеличение на лихвите, което означава “около шест месеца или нещо подобно,” заяви тя.

Основната лихва на Фед е на ниво от между 0 и 0.25% от декември 2008 г.

Доходността по двегодишните щатски държавни облигации нарасна с 10 базисни пункта вчера, което бе най-голямото увеличение от 2011 г., a перспективите за вдигане на лихвите понижиха търсенето на активи с по-висока доходност, като азиатско-тихоокеанският индекс MSCI Asia Pacific падна с 1.7% днес.

Юанът докосна нивото от 6.2280 за долара, което бе най-слабото от 4 март 2013 г., преди да се търгува на 6.2215, или с 0.4% по-ниско в сравнение с нивото на затваряне от вчера. Централната банка на Китай днес понижи дневния фиксинг до най-ниското ниво от 6 ноември насам. Юанът е поевтинял с 1.1% през този месец, след рекордното поевтиняване с 1.4% през февруари.

Новозеландският долар поевтиня след като стана ясно, че ръстът на икономиката на Нова Зеландия се е забавил до 0.9% през четвъртото тримесечие в сравнение с 1.2% за предходните три месеца.

„Кивито“ изгуби 0.4% спрямо долара до 85.25 щатски цента, след като вчера поевтиня с 0.7%. Австралийският долар пък се обезцени с 0.3% до 90.17 щатски цента.