Доларът се задържа на най-високото си ниво от близо два месеца спрямо кошница от няколко други основни валути и е на път да запише ръст в трета поредна седмица на фона на вероятността за вдигане на лихвите в САЩ още през следващия месец.

Президентът на подразделението на Федералния резерв в Ню Йорк Уилям Дъдли вчера заяви, че щатската икономика може би е в достатъчно добро състояние, за да оправдае вдигане на лихвите през юни или юли.

Доларовият индекс за последно бе на ниво от 95.289 пункта, след като вчера достигна 95.502 пункта, което бе най-високото му ниво от 29 март насам. Индексът нараства с близо 0.8% за седмицата и бележи повишение от 2.4% за последните три седмици.

Спремо йената доларът достигна триседмичен връх от 110.39, но се върна до нивото от 110.00, след като понижението на Уолстрийт, породено от перспективите за вдигане на лихвите, подкрепи японската валута.

Доларът върви към седмично повишение от 1.3% спрямо йената.

Еврото също отстъпва позиции спрямо йената, до 123.22, въпреки че до голяма степен продължава да се търгува в рейндж, след като се отдалечи от тригодишното дъно от 121.48, достигнато по-рано през месеца.

Спрямо долара европейската валута се движеше около нивото от 1.1200, след като преди това докосна най-ниското си ниво от над седем седмици при 1.1180.

Поскъпването на йената до 18-месечен връх спрямо долара по-рано през месеца предизвика заплахи от страна на японските власти.

Британският паунд поскъпна до двуседмичен връх от 1.4663 спрямо долара и за последно се търгуваше на ниво от 1.4598.

Австралийският долар остана почти без промяна на ниво от 0.7233 щатски долара, след като за кратко падна под 72 щатски цента за първи път от началото на март.