Икономиката на еврозоната ще остане слаба в близко бъдеще и след това ще започне бавно да се възстановява. Това заяви директорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги на пресконференция след поредното заседание на финансовата институция.

Икономическите индекси свидетелстват за запазването на слабата икономическа активност до края на 2012 г. при съхраняване на увеличаващата се неизвестност.

Драги отбеляза, че ЕЦБ е готова да стартира своята нова програма за изкупуване на облигации - Outright Monetary Transactions (OMT), ако се налага.

Одобрената програма за изкупуване на облигации е позволила да се намали напрежението през последните няколко седмици, но правителствата на страните от еврозоната трябва да продължат да съкращават бюджетните и структурни дисбаланси, заяви Драги, цитиран от Bloomberg.

Той отново подчерта, че еврото е "необратимо". "Работим в рамките на нашия мандат, предвиждащ запазването на ценовата стабилност", добави директорът на ЕЦБ.

Коментирайки инфлацията, Драги заяви, че "ценовият натиск ще остане умерен в условията на слаби темпове на икономически растеж".

"Отчитайки високите цени на енергоносителите и увеличаването на косвените данъци в редица страни от еврозоната, инфлацията най-вероятно ще остане на нива над 2% до края на 2012", каза той.

"През следващата година темповете на увеличаване на потребителските цени ще бъдат под 2%", прогнозира банкер номер едно на ЕС.