Еврото поскъпна до нов исторически максимум спрямо долара днес, като единната валута отбеляза най-висока стойност от 1.4814 долара за едно евро. Към момента валутната двойка се търгува на нива от около 1.4800 долара за евро.

До голяма степен поевтиняването на долара се предопредели от очакванията, че тежкото състояние на кредитните пазари в САЩ ще принуди Фед да понижи по-нататък нивото на лихвите в най-голямата световна икономика.

До нов исторически минимум се понижи доларът и спрямо швейцарския франк. В същото време повишения регистрираха и валутите на Нова Зеландия, Великобритания, Австралия и Норвегия, в резултат на повишените спекулации, че страните от арабския свят ще прехвърлят част от резервите си от щатска валута в други.

Някои анализатори прогнозират, че е възможно и по-нататъшно понижение на долара спрямо останалите основни валути, като към момента повечето основни фактори са в ущърб на щатската валута.

Все повече стават специалистите, които прогнозират, че е възможно до края на годината да станем свидетели на нива от 1.5 долара за евро.