Едва 18 000 нови работни места в САЩ през декември, безработицата 5%

582
Едва 18 000 нови работни места в САЩ през декември, безработицата 5%

Равнището на заетостта в САЩ е нараснало с 18 000 през декември, което се оказа значително под средните очаквания на анализаторите за повишение от 70 000 за последния месец на изминалата вече година.

В същото време равнището на безработицата се е повишило до 5%, което бе и най-високото й ниво от ноември 2005 година насам. Месец по-рано то възлизаше на 4.7%.

Повишението на заетостта в най-голямата световна икономика бе най-малкото за месеца от август 2003 година насам, като затвърди песимистичните нагласи на инвеститори и анализатори за забавяне на щатската икономика.

Данните доведоха и до повишение на очакванията за по-нататъшна политика на намаляване на лихвите от страна на ФЕД, на следващото заседание на резерва.

Така с данните за декември новосъздадените работни места в САЩ през изминалата година са възлезли на 1.33 млн., или най-малко от четири години насам.

Секторът на услугите е създал 93 000 нови работни места през декември, след 160 000 такива месец по-рано.

Този на търговията е намалил броя на работещите с 24 300, докато заводите са намалили заетите в тях с 31 000, сочат още статистическите данни.

Средното почасово заплащане на щатските работници се е повишило със 7 цента, или 0.4%, до ниво от 17.71 долара на час през декември, а на годишна база повишението му е било в размер на 3.6%.

През четвъртото тримесечие щатската икономика е регистрирала ръст от 1%, след повишението й от 4.9% тримесечие по-рано.

След данните еврото отбеляза значително повишение спрямо долара. Единната валута се търгува към момента на нива от около 1.4785 долара, след като по-рано се разменяше на нива от около 1.4725.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg