Новосъздадените работни места в САЩ през изминалия месец са били по-малко от очакваните и са възлизали на 92 000. Резултатът се оказа под средните очаквания на анализаторите за 127 000 нови работни места.

За сравнение през юни в най-голямата световна икономика бяха създадени 126 000 нови работни места в неселскостопанските сектори.

В същото време безработицата в страната се е повишила до 4.6%, което бе и първото й повишение от април, когато тя възлизаше на 4.5%. Средните очаквания на анализаторите бяха равнището на безработица да се запази на нивата си от предходните месеци.

Равнището на работните заплати се е повишило с 3.9% на годишна база през юли, посочиха още изнесените статистически данни.

За забавянето на заетостта е съдействало първото такова в държавната администрация от януари 2006 година насам, както и по-слабото повишение на заетостта в сектора на услугите.

Средното почасово заплащане на работещите се е повишило с 6 цента, или 0.3%, като отговори на средните очаквания на инвеститорите. Предходните два месеца то се повишаваше с по 0.4%.

След данните еврото регистрира известно повишение спрямо щатската валута, като се повиши до ниво от 1.3710 долара за едно евро, след като преди оповестяването им се търгуваше на нива от около 1.3690 долара за едно евро.

Не особено положителните данни за пазара на труда в САЩ карат анализаторите да са по-песимистични относно скорошно повишение на лихвите в страната, като такова решение може да се предопредели от по-нататъшни признаци за повишение на инфлационния натиск.