Електронен брокер се появи изневиделица при най-големите

3261
Електронен брокер се появи изневиделица при най-големите

Компютаризираният брокер XTX Markets Ltd се появи от нищото и се превърна в един от най-големите спот търговци с валута, изпреварвайки немската Deutsche Bank AG.
 
Базираният в Лондон брокер е четвъртият най-голям валутен трейдър в света, допринасящ за около 7.6% от сделките на спот-пазарите на валута. За сравнение делът на немската банка е около 7.1%. 
 
Това е първият случай, в който електронен брокер измества водещата европейска банка в класацията на най-големите трейдъри. 
 
XTX е също така деветият най-голям брокер по отношение на сумарна търговия с валута и инструменти, включваща още суапове и опции.
 
Компанията е основана чрез отделянето на звеното за количествено хеджиране на хеджфонда GSA Capital през изминалата година.
 
Брокерът е част от еволюцията на фондовите пазари, усетила се силно при търгуващите с акции брокери през последните години, където банките предадоха маркетмейкинга на компании, специализирани в електронната търговия.
 
ХТХ разчита на количествени изследвания и анализи и на машини, които се „учат“ за създаване на връзки между определени активи и генериране на цени.
 
Deutsche Bank е най-големият валутен търговец през последните години - титла, която отне от Citigroup през 2014 г. Немската банка вече е на четвърта позиция, като цяло. 
 
„Резултатите отразяват предприетата от банката стратегия, фокусирана към предоставянето на по-високо качество на услугите към по-малък брой клиенти“, коментира Фабио Мадар, ръководител на лондонското звено на Deutsche Bank. „Правим по-нататъшни инвестиции в това да запазим добрите си позиции в електронната търговия и търговията с деривати“, допълва още Мадар.
 
XTX си партнира с банките, като дава възможност финансовите инстутиции да предоставят достъп на клиентите си до котировките на брокера. 
 
„Конкуренцията е добро нещо, както и иновацията. Това, което е още по-добро, е партньорството“, коментират от ХТХ.
 
Citigroup е най-големият валутен трейдър през тази година, както на спот, така и на фючърсните пазари. XTX разполага с дял от 3.9% от общата валутна търговия.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg