Компютаризираният брокер XTX Markets Ltd се появи от нищото и се превърна в един от най-големите спот търговци с валута, изпреварвайки немската Deutsche Bank AG.

Базираният в Лондон брокер е четвъртият най-голям валутен трейдър в света, допринасящ за около 7.6% от сделките на спот-пазарите на валута. За сравнение делът на немската банка е около 7.1%.

Това е първият случай, в който електронен брокер измества водещата европейска банка в класацията на най-големите трейдъри.

XTX е също така деветият най-голям брокер по отношение на сумарна търговия с валута и инструменти, включваща още суапове и опции.

Компанията е основана чрез отделянето на звеното за количествено хеджиране на хеджфонда GSA Capital през изминалата година.

Брокерът е част от еволюцията на фондовите пазари, усетила се силно при търгуващите с акции брокери през последните години, където банките предадоха маркетмейкинга на компании, специализирани в електронната търговия.

ХТХ разчита на количествени изследвания и анализи и на машини, които се „учат“ за създаване на връзки между определени активи и генериране на цени.

Deutsche Bank е най-големият валутен търговец през последните години - титла, която отне от Citigroup през 2014 г. Немската банка вече е на четвърта позиция, като цяло.

„Резултатите отразяват предприетата от банката стратегия, фокусирана към предоставянето на по-високо качество на услугите към по-малък брой клиенти“, коментира Фабио Мадар, ръководител на лондонското звено на Deutsche Bank. „Правим по-нататъшни инвестиции в това да запазим добрите си позиции в електронната търговия и търговията с деривати“, допълва още Мадар.

XTX си партнира с банките, като дава възможност финансовите инстутиции да предоставят достъп на клиентите си до котировките на брокера.

„Конкуренцията е добро нещо, както и иновацията. Това, което е още по-добро, е партньорството“, коментират от ХТХ.

Citigroup е най-големият валутен трейдър през тази година, както на спот, така и на фючърсните пазари. XTX разполага с дял от 3.9% от общата валутна търговия.