На срещата на високо равнище на еврозоната е взето решение за създаването на постоянен стабилизационен фонд на Европейския съюз през 2013 година, с достъпни за кредитиране активи в размер на 500 млрд. евро. За това информира след срещата на върха президентът на ЕС Херман Ван Ромпой, съобщава ИТАР-ТАСС.

Той посочи, че европейските лидери са се договорили да увеличат активите на сега действащия временен европейски стабилизационен механизъм, със срок на действие до 2013 година. Достъпните за проблемните страни от еврозоната активи ще се увеличат от сегашните до 250 млрд. евро на до 440 млрд. евро.

В момента спасителният фонд може да отпуска заеми в размер до 250 млрд. евро поради правилата за обезпечение. Останалите 190 млрд. евро трябва да се държат като резерв, необходим да гарантира възможно най-добрите лихвени проценти при привличане на кредитен ресурс от финансовия пазар.

Днес помощ от фонда получава Ирландия. Що се отнася до Гърция, която бе провокатор на миналогодишната криза за еврото и даде тласък за създаването на този стабилизационен механизъм, то за нея действа отделна европейска програма за оказване на помощ.

Валутната двойка EUR/USD се търгува на ниво 1.3904 към момента.